Carti recomandate
Autor Redactia   

Ganduri despre Nae Ionescu
Ganduri despre Nae Ionescu, Dan Ciachir
Editura Litera Ortodoxa, Ploiesti, 2010

Daca s-ar intocmi un top cu cei mai incomozi romani, Nae Ionescu s-ar situa cu siguranta pe unul dintre primele locuri. Regele Carol al II-lea, dupa ce fusesera prieteni, a pus sa fie arestat pe 2 ianuarie 1934 si sa i se suspende ziarul "Cuvantul". Ulterior, a facut in asa fel incat sa fie indepartat de la catedra pe motivul lipsei lucrarilor de specialitate si apoi internat in lagar. Patriarhul Miron Cristea i-a cerut pictorului Belizarie sa-l zugravasca in chip de drac - asa cum se poate vedea si astazi - in pridvorul catedralei patriarhale. Ion Antonescu i-a trimis un mesaj profesorului Octav Onicescu, cerandu-i sa opreasca editarea postuma a cursurilor lui Nae Ionescu - de Logica si de Metafizica - lipsite de orice conotatie politica...

Ca si Iorga, de la care s-a revendicat, Nae Ionescu s-a ilustrat prin doua mijloace de comunicare: catedra si ziarul. insa si dupa ce a fost deposedat succesiv de ele, a continuat, ca simplu particular, sa inspire teama Ocarmuirii. Chiar si din groapa. inmormantarea sa, in martie 1940, a avut loc intr-un cimitir intesat de politisti si agenti in civil.

Dan CIACHIR

Suferinta rasei albe
Suferinta rasei albe, Nae Ionescu
Editura Litera Ortodoxa, Ploiesti, 2010

Scopul nostru a fost acela de a realiza o culegere din articolele lui Nae Ionescu anterioare perioadei 1926-1933, din care, la indemnul profesorului Al. Rosetti, Mircea Eliade a alcatuit binecunoscuta sa antologie, Roza vanturilor, care ne-a servit ca precedent si model.

Cat priveste "fluctuatiile" ori "schimbarile de atitudine" ale lui Nae Ionescu, putem spune un singur lucru: ele n-au afectat niciodata atasamentul si dragostea sa fata de Ortodoxie. Din 1919 si pana la moarte (1940), Nae Ionescu a ramas acelasi marturisitor, ireductibil si de neclintit, al Bisericii Rasaritului; al dogmelor si-a invataturii Sale.

Dan CIACHIR

Arcul si lira 

Arcul si lira, Preot Dr. Mihai Claudiu Bazavan
Editura Litera Ortodoxa, Ploiesti, 2010

Exista o stenica si reconfortanta ardoare a marturisirii in aceste pagini scrise de parintele Mihai Claudiu Bazavan; un suflu de tinerete epica, propovaduitoare, care prelungeste ecoul amvonului pana in intamplarile si evenimentele din viata noastra de toate zilele. Fapte, momente, episoade alese cu sagacitate, reconvertite odata cu trecerea lor prin proba de foc a invataturii Bisericii. Parintele Mihai Claudiu Bazavan a inteles ca ziarul sau revista, reduse astazi printr-un proces simplificator de "americanizare" la stadiul de uzina de stiri, pot redeveni Carte de invatatura - nivel pana la care le-au ridicat altadata Eminescu, Caragiale, Iorga, Arghezi, Nae Ionescu...

Dan CIACHIR

Sfaturi pe care nu le-as da nimanui, Dr. Cosmin Stefan Georgescu
Editura Litera Ortodoxa, Ploiesti, 2011

Pe lângă prestigioasa activitate profesională, Doctorul Cosmin Ştefan Georgescu este şi membru al Societăţii medicilor scriitori din România, realizator de emisiuni TV cu caracter medical şi cultural, autor al unor cărţi de poezii, proză şi cugetări. Spre deosebire de nenumărate maxime şi cugetări din literatura antică şi contemporană, această culegere originală reprezintă gândirea omului la persoana întâi singular, o sinteză a certitudinilor şi îndoielilor cu care ne confruntăm în viaţă. Titlul lucrării şi sfaturile originale pe care le prezintă autorul constituie o provocare care ne obligă să discernem între adevăr şi ficţiune, între real şi ireal, între bine şi rău. Or, acest lucru se bazează pe respectul faţă de unul dintre cele mai importante daruri divine: libertatea de gândire şi de acţiune a fiecăruia dintre noi. Ce am fi fără Liberul arbitru? Nişte marionete manipulate de păpuşarii epocii în care trăim.

Dr. Farm. Ovidiu Bojor,
Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale

 

Advertisement
Bioveliss Tabs
Verificați cum să pierdeți în greutate
https://bioveliss-tabs.com/ro/