”Mă’ tată, ce răsfăţaţi sunteţi voi!”

-CONVORBIRE CU PĂRINTELE MARIUS MOŞTEANU-

Cum poate ajuta un duhovnic doi tineri care intenţionează să se căsătorească, înainte de acest eveniment şi apoi în timpul căsătoriei?
Duhovnicul, prin binecuvântarea pe care le-o dă celor doi, transmite harul siguranţei asupra pasului pe care ei îl fac împreună. Şi aceştia vor păşi ştiind că acel pas este supervizat de cineva. Una este să o iei pe o cărare după ce îţi spune cineva că e bine pe cărarea pe care ai ales-o şi alta e să iei pe cineva de mână şi să spui: hai s-o luăm şi noi pe-aici. Nu-i acelaşi lucru! După căsătorie, dacă aceşti copii îşi încredinţează taina nunţii lor unui duhovnic, fac un mare lucru pentru că de multe ori în viaţă ne întâlnim cu cazuri în care avem păreri subiective şi obiectiv nu poate să fie decât cea de-a treia persoană. Iar duhovnicul ştie să fie a treia persoană. Nu în afara planului căci, după cum se ştie şi din geometrie, trei puncte necoliniare determină un plan. Fără un duhovnic, planul căsătoriei poate să încline într-o parte sau alta.

Ce rol are duhovnicul, e judecător al faptelor, e intermediar sau e îndrumătorul care îl ajută pe om să înţeleagă?
Este numai o oglindă pe care o aşează în faţa celui ce se-nfăţişează. Noi avem o părere despre noi înşine, oamenii au altă părere, dar cel mai mult contează ce părerea are Dumnezeu despre noi; pentru că Mântuitorul Însuşi a întrebat: “Cine spun oamenii că sunt eu? Unii zic că eşti Ilie, alţii că eşti Ioan!” “Dar cine spuneţi voi că sunt eu?” Contează foarte mult această a treia părere şi de aceea duhovnicul are acest rol de a arăta omului oglinda, ca să ştie unde se află şi ce vrea Dumnezeu de la el, nu cei pe care îi aşează în faţa destinului său.

Advertisement
Bioveliss Tabs
Verificați cum să pierdeți în greutate
https://bioveliss-tabs.com/ro/

Este important ca soţul şi soţia să aibe acelaşi duhovnic?
E foarte important să aibe acelaşi duhovnic, pentru că dacă ar avea altul, în planul familiei, în loc de trei puncte, ar interveni patru - şi vă imaginaţi că 4 puncte necoliniare determină şi ele un plan, dar cu un punct este în plus. Sfânta Treime nu e “sfânta pătrime”. Şi dacă vrem într-adevăr să trăim în Sfânta Treime, trebuie să mergem pe aceeaşi linie duhovnicească. Un sfat al unui duhovnic dat cu înţelepciune este împărţit la cei doi, astfel ca să nu fie greu de dus. Dacă primeşte fiecare câte un sfat, nu se mai împarte la doi, e mult mai greu.

Credeţi că este mai folositor unei familii din zilele noastre să aibe ca duhovnic un preot de mir sau un preot călugar?
Deocamdată nu pot să vă spun decât din propria-mi experienţă: părintele Arsenie (Arsenie Papacioc - nota red.) mi-a fost duhovnic 35 de ani mie, iar în ultimii 25 de ani a fost şi al meu, şi al soţiei mele. Dar părintele Arsenie era pe departe deasupra preotului de mir pentru că spunea : ”Mă tată, ce răsfăţaţi sunteţi voi!”Când era în spital zicea:”Vezi, tu când o să fii în suferinţă, ai o mare şansă, este Elena cu tine! Cu mine mai vin maicile astea, sunt drăguţe şi asistentele, dar nu-i acelaşi lucru, tată!” Şi întotdeauna îmi săruta mâna şi-mi spunea: “Voi sunteţi mult mai sus!” Ei bine, cel care recunoaşte în celălalt pe cineva mai sus, e cu adevărat deasupra!

Din experienţă duhovnicească, cum percepeţi atitudinea faţă de familie în Dobrogea faţă de alte zone? E ceva specific, ca tradiţie sau mentalitate?
Datorită faptului că Dobrogea e un pământ cu o zbuciumată istorie în ceea ce priveşte convieţuirea multor religii, familia ortodoxă din Dobrogea este mult mai îngăduitoare, mai atentă la ceea ce face în comun, este foarte atentă în ceea ce priveşte duhovnicia şi educaţia copiilor. Nu cunosc chiar în amănunt alte zone, dar pentru că în modesta mea experienţă duhovnicească au venit la mine şi enoriaşi din alte părţi, mi-am dat seama că există o doză de superficialitate. Acum depinde şi de proporţia superficialităţii la cei cu care am stat de vorbă. Dar consider că familia dobrogeană este aşezată pe un făgaş bun: cunoaşte îngăduinţa şi asta e cel mai mare lucru. În duhovnicie şi în viaţa de familie îngăduinţa face totul!

Advertisement
https://blacklatteofficial.com/