Sfaturi pe care nu le-as da nimanui

Literatura universală cât şi cea naţională este plină de exemple de „medici scriitori şi de scriitori medici”. Dar nu numai atât: arta medicală se manifestă şi în muzică, pictură, în filosofie şi, mai nou, în robotica medicală.
Am încercat să găsesc un răspuns la întrebarea: care sunt profesiile care au legătura cea mai apropiată de omul în suferinţă? Răspunsul a venit: medicul şi preotul. Primul încearcă să aline suferinţele fizice şi psihice. Preotul cu har vindecă suferinţele mentale şi spirituale, suferinţele sufletului, conştientizând că dacă sufletul este bolnav, trupul nu poate fi sănătos. Aşa s-a născut o nouă ramură a medicinii holistice: sacroterapia.
Întâmplarea a făcut să găsesc un alt stil literar, cel a eseului, la un tânăr medic contemporan care stă şi cugetă, precum gânditorul de la Hamangia. Este vorba de doctorul Cosmin Ştefan Georgescu. Pe lângă prestigioasa activitate profesională, Cosmin Ştefan Georgescu este şi membru al Societăţii medicilor scriitori din România, realizator de emisiuni TV cu caracter medical şi cultural, autor al unor cărţi de poezii, proză şi cugetări.

Advertisement
https://blacklatteofficial.com/

Acum mă voi opri puţin asupra recentei lucrări cu titlu provocator: „Sfaturi pe care nu le-aş da nimănui”. Spre deosebire de nenumărate maxime şi cugetări din literatura antică şi contemporană, această culegere originală reprezintă gândirea omului la persoana întâi singular, o sinteză a certitudinilor şi îndoielilor cu care ne confruntăm în viaţă.

Titlul lucrării şi sfaturile originale pe care le prezintă autorul constituie o provocare care ne obligă să discernem între adevăr şi ficţiune, între real şi ireal, între bine şi rău. Or, acest lucru se bazează pe respectul faţă de unul dintre cele mai importante daruri divine: libertatea de gândire şi de acţiune a fiecăruia dintre noi. Ce am fi fără liberul arbitru? Nişte marionete manipulate de păpuşarii epocii în care trăim.
De aceea mi-a plăcut titlul lucrării pentru că îmi dă prilejul la reflecţie şi discernământ. Autorul ne oferă un şirag de perle albe şi negre. Mulţi dintre noi vor accepta unele eseuri, iar alţii le vor respinge sau poate le vor înţelege mai târziu, după capacitatea fiecăruia.

Nu pot încheia aceste rânduri fără a sublinia câteva cugetări de mare actualitate ale autorului:„Întotdeauna Creatorul este superior creaţiei”.Mă refer la asaltul diabolic al pseudo-ştiinţei marxist-leniniste şi al celei actuale care îşi asumă rolul de Zeu păgân: „Să schimbăm Natura, să transformăm Natura!”; pretinzând că poate manipula viaţa, ştiinţa se substituie Creatorului şi creează monştrii ai regimului vegetal, animal sau chiar a regnului uman.

Un alt eseu de mare actualitate pentru cei care ne conduc destinele: „Dumnezeu ne-a dat forţa nu pentru a fi mai puternici, ci pentru a fi mai buni”. De fapt adevărata forţă, adevărata putere este de a fi mai buni şi mai darnici faţă de cei săraci şi suferinzi. Marii conducători ai lumii au fost cei care au dăruit popoarelor libertate, justiţie dreaptă, existenţă decentă şi speranţa unui viitor mai bun pentru cei care ne vor urma.
Voi încheia tot cu o cugetare a autorului: „Fie ca orice drum să se deschidă în folosul tău şi orice folos să fie întru împlinirea ta”.

Autor: Cosmin Georgescu
Titlu: Sfaturi pe care nu le-aş da nimănui
Editura Litera Ortodoxă
Colecţia Conştiinţa Cărţii

Advertisement
Bioveliss Tabs
Verificați cum să pierdeți în greutate
https://bioveliss-tabs.com/ro/