Rata cu glazura de miere si grapefruit

Ingrediente:
- raţă: 3000 gr,
- sos de soia: 100 gr;
- miere lichidă: 100 gr;
- piper: 5 gr;
- sare: 30 gr.

Pentru sos:
- zahăr: 100 gr;
- suc de grapefruit: 300 ml;
- vin alb: 300 ml;
- suc de lămâie: 40 ml;
- făină: 100 gr;
- grapefruit: 1000 gr;
- ceapă verde: 50 gr.

Mod de preparare:
Se pregăteşte raţa. Grepefruitul se curăţă de coajă şi de pieliţă şi se taie bucăţi. Ceapa verde se taie rondele. Se stoarce sucul de lămâie şi de grapefruit. Se asezonează cavitatea raţei cu sare şi piper. Se înţeapă din loc în loc pieliţa şi se frige apoi pe grătar metalic, în cuptor, circa 2 ore şi jumătate. Mierea se amestecă cu sosul de soia şi se unge apoi cu o pensulă suprafaţa raţei. Se introduce din nou la cuptor pentru 30 de minute, până ce pielea devine aurie şi lucioasă. Sosul se prepară astfel: zahărul se topeşte într-o cratiţă până devine caramel. Se adaugă sucul de grapefruit şi se încălzeşte din nou până ce caramelul se dizolvă complet. Se adaugă vinul şi se fierbe totul până ce amestecul scade puţin. Se adaugă apoi sucul de lămâie. Se amestecă făina cu puţină apă şi se toarnă în sos, amestecându-se până se îngroaşă. Se adaugă bucăţile de grapefruit în sos şi se fierb la foc mic până se pătrund. Se aşează raţa pe un platou, bucăţile de grapefruit în jurul raţei şi se decorează cu rondele de ceapă verde. Sosul se serveşte separat.

Zile de post:
Toate miercurile şi vinerile din lună